Ana içeriğe atla

GİZLİ (MASKELİ) DEPRESYON

 


Depresyonun belirtileri çeşitlilik gösterebilir. Üstelik bazı depresyon belirtilerinin kişi farkında bile olmayabilir. Depresyonu olan bireyler yaşadığı duygu-durumları diğer insanlardan saklamaya çalışabilir. Hatta bazen birey depresyona girdiğinin farkında bile olmayabilir. Depresyon belirtilerinde üzüntü, umutsuzluk gibi belirtiler kolaylıkla tanınabilirken, depresyonun tanınamayan, gizli belirtileri vardır. 

Gizli (Maskeli) Depresyon

Kişi başkalarına mutlu görünüp, yüzünde gülümseme varken bile içten içe acı çeker. Gizli depresyonu olan kişilerin kendi duygularını önemsemedikleri ve kendi duygularını dışarıya belli etmedikleri belirtilmiştir. Bu kişilerin derin bir mutsuzluk içinde olduklarından bahsedilmektedir. Kişi, depresyonda olduğunun farkında değildir. Genellikle depresyon nedeniyle ortaya çıkan sağlık sorunları nedeniyle bu teşhisi almaktadır. Kişinin gizli depresyon yaşamasına sebep olan pek çok etmen olabilir. Kişilerin sosyal hayattaki konumları nedeniyle güçsüz görünme korkusuyla depresyon yaşadıklarını kabul etmeyebilirler. 

Depresyonda olan kişi duygusal olarak mutsuz, isteksiz, bitkin ve tahammülsüzdür. Ancak depresyonda olan her bireyde belirtiler farklı şekilde görülmektedir. Gizli (maskeli) depresyonda daha çok kişi bedensel hastalık belirtileri ortaya koyar. Burada kişi belirtileri bilinçli ya da bilinçsiz olarak gizleyebilir. Bu kişiler, uzun süre depresyona maruz kaldıkları için felç, duymama, ağrı, yorgunluk gibi sağlık sorunları yaşayabilir ve bu belirtiler sayesinde teşhis alır. 

Gizli (Maskeli) Depresyon Belirtileri Nelerdir?

  • Kişi genelde mutsuzdur.
  • Felç, yorgunluk, duymama, ağrı gibi başka sağlık sorunları yaşayabilir.
  • Kişi depresyonunu gizleme eğiliminde olduğu için yemek, ilaç, alkol, seks bağımlılığı oldukça yüksektir. 
  • Kişi sık sık mazarete başvurur. 
  • Sosyalleşme ve iletişime kapalıdır.
  • Kişinin duyguları sahtedir. (Mutluyum, kendimi iyi hissediyorum gibi)
  • Çabuk sinirlenen bir yapıya sahip olma (Çabuk ve yersiz sinirlenmek, yalnız kalmak istemek gibi)
Normal bir depresyondan farklı olarak kişi tam zamanlı bir işte çalışabilir, aile ve evin sorumluluklarını yerine getirebilir, spor yapabilir ve aktif bir hayat sürebilir. 

 Gizli depresyonu olan kişi maskesini taktığı sürece, diğer insanların yanında her şey yolundaymış gibi davranabilir. Ancak, kişi kendi içinde üzüntü, panik atak, düşük özgüven, tatminsizlik, keyifsizlik, uykusuzluk gibi durumların yanı sıra bazı durumlarda intihar düşüncesi içerisinde olabilmektedir. 

Gizli (Maskeli) Depresyon Tedavisi 

  • İlaç
  • Psikoterapi
  • Hipnoz


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ASPERGER SENDROMU

                                     ASPERGER SENDROMU NEDİR? Asperger sendromu 1944 yılında Hans Asperger tarafından tanımlanmıştır. Dr. Asperger bu çocukların duygularını irade ve ifade etme de zorluklar yaşadığını, toplumsal ipuçlarını anlamakta zorluk çektiklerini ve empati yapmakta zorluk çektiklerini belirtmiştir. Otizm'den farklı olarak dil becerilerinin zamanında geliştiği ve amacına yönelik kullanıldığı, çocuğun sosyal ilişki kurduğu görülmektedir.     Genellikle 4-11 yaş arasında görülür. Otizmde daha küçük yaş grubunda görülürken Asperger Sendromu'nda daha geç yaşlarda görülmesinin sebebi çocuğun sosyalleşmeye başlaması ile kazanılan sosyal becerilerdeki gerilik olarak gösterilir.   Asperger Sendromu'nun en önemli belirtileri aşırı içe kapanıklık, iletişim sorunu ve beceri zayıflığıdır . Ancak; Asperger Sendromlu çocukların ilgilendikleri konu hakkında konuşurken küçük birer profesör   kesildikleri görülmüştür. (Örneğin; yanardağlar ile çok ilgili olan

ROMANTİK İLİŞKİLERDE BAĞLANMA

Bağlanma Kuramı, yetişkin ilişkilerinde meydana gelen olumlu ve olumsuz pek çok yaşantıyı açıklamada etkili olan kuramlardan biridir. Hazan ve Shaver, Bowlby'nin Bağlanma Kuramını temel alarak yetişkinlikteki romantik ilişkilerin açıklanabileceğini öne sürmüştür. Hazan ve Shaver, 'insanların aşık olduklarındaki tutum ve duygularının, erken dönemlerde şekillenen bağlanma stilleri ile paralellik gösterdiğini'  savunmuştur.  Erken dönemde gelişen bağlanma stilleri ve zihinsel temsiller insan yaşamının sonraki dönemlerinde etkilidir. Kişilerin romantik ilişki, romantik eş ve benlik değerlendirmelerinde de etkilidir.  Bağlanma kuramına göre yakın ilişki, temel gereksinimleri karşılayabildiği ölçüde doyurucudur. Bağlanmanın kalitesi büyük oranda partnerin ulaşılabilirliğine ve gereksinimlere olumlu karşılık verebileceğine inanmaya bağlıdır. Bartholomev ve Horowitz, Bowlby'nin benliğe ve başkalarına ilişkin temsiller kavramını temel alarak bağlanma stillerini yeniden tanımlaya

OTİZM VE OTİZMLİ ÇOCUĞA SAHİP OLMAK

 OTİZM NEDİR? Otizm, genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur. Günümüzde basit testler ile tanısı erken konulabilmektedir. Erken tanı ve uygun rehabilitasyon programı bu vakaların hayata kazandırılmasında büyük rol oynamaktadır. Otizmin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik olduğu düşünülmektedir. Erkeklerde kızlara oranla daha sık görülür. Otizmlilerin %70'inde zeka geriliği vardır. %'10 unda ise üstün zeka görülebilir. Otizm ile birlikte dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, duygu durum bozuklukları ve epilepsi görülebilmektedir.    Otizm Belirtileri: Göz teması ya yoktur ya da kısıtlıdır.                                                        Adı ile seslenince tepki vermezler  Aşırı hareketli veya hareketsiz olabilirler.  Çevreleri ile ilgilenmezler  Sarılma ve öpme gibi fiziksel temastan hoşlanmazlar.   Konuşmada gec